A mozgásról

Nagy igazság, hogy nem elég csak egy részt, vagy egy részletet kiemelni az egészből és azt kezelni, hanem mindig az egész embert kell megfigyelni, és komplex módon segítségére lenni…
Talán sokan magukra ismernek, hogy a helyes tartás kivitelezésére tett kísérletük közben magukat úgy akarják kihúzni, hogy vállaikat hátracsapva, mellkasukat fel szívva megpróbálnak feszesen megállni…, és így sajnos tévesen azt gondolják, hogy most aztán egyenes a hátam, és ezáltal szép egyenes a tartásom is.
Ám ha belegondolunk, hogy az egyenes statikus állapot, akkor rájövünk, hogy azt akár még csak percekre is nehezen lehet és tudjuk fenntartani, pláne nem azzal működni egész napunk során. A gyors elfáradás után pedig törvényszerűen visszatér megszokott, a mozgásfejlődésünk folyamán kialakult ránk jellemző, kényelmesnek érzett tartásunk, ami egyéniségünk hű tükörképe is egyben.
Ha csak mesterségesen akarjuk megváltoztatni sajátos tartásunkat, az valóban minden esetben idegennek fog tűnni számunkra.
Abban az esetben pedig, ha ez még egy gyermekkori hanyag tartás, esetleg egy gerincferdülés következménye is, azt valóban kényszernek élhetjük meg. Sokan vannak abban a hitben, hogy de hiszen én ezt örököltem.., ezzel mentesítve érezvén magukat, és megváltoztathatatlannak hiszik az egyébként megváltoztathatót. Ha netán időközben mindezen gondolatokat még egy kialakulófélben lévő porckorongsérv is megtámogatja, az emberek nagy része hitét veszíti abban, hogy valaha is még komfortosan érezze magát saját bőrében.
Pedig a saját test működésének és mozgásának megismerésével, megtapasztalásával, az újratanulás adta lehetőségekkel, és az ezáltal nyert felismerésekkel meg lehet érteni a test üzeneteit, ami segít bennünket abban, hogy rájöjjünk: nem uralni kell a testünket, hanem mi magunk vagyunk a Test.! Mozgásmintáink a gyermekkortól kezdve alakulnak (fejemelés-kúszás-mászás-felállás), majd az egyéni tapasztalatainkra rárakódnak a kulturális elvárások szövevényes hálói is, amelyek sok esetben inkább korlátozó jellegűek, mintsem segítenének bennünket a szabad felismerésekben.

Ám, én mindig optimistán és kedves humorral tekintek a dolgokra, és annyit biztosan tudok mondani:
Bátorság, innen szép a győzelem!

Szóval, miért is érdemes a testünk művelését komolyan venni, a letisztult mozgást átélni?
Mert:
-szinte azonnali változást és javulást érezhetünk a testtartásunkban, a tudatosult légzésünk hatására pedig az egész mozgásunkban,
-a tudatos testhasználat miatt kényszertartásaink, kellemetlenségeink, kényelmetlenségeink eltűnnek,
-test-és önképünk folyamatos alakulásával, mozgástudatosságunk megváltozása mindenki számára szembetűnővé válik,
-az egyensúlyérzék fejlődésével és a koordinációs képesség javulásával mindennapi tevékenységeink rutinja pozitív irányba változik,
-és megérezzük, hogy nem a mozgás mennyisége, hanem annak minősége számít igazán.