Rólam írták

A varázsszavak: szépség és tudatosság

Mohai Szilvia – 2010. 02. 04. 7:48:45

Esztétikus és egyben tudatos mozdulatok során élhetjük át a harmóniát, s adhatjuk vissza testünk egykori rugalmasságát és erejét. Erről is szól a tudatos-analitikus testképzés.

A Budapest belvárosában álló Sport Templom változatos testedzési lehetőségeket kínál: számos harcművészeti, tánc-, aerobic és fitness foglalkozások közül mindenki kiválaszthatja a neki leginkább megfelelőt. S ha nem tudunk dönteni, mert mi inkább táncolnánk, ám fáradt testünk gyógytornáért kiált, a tudatos-analitikus testképzés a válasz. Az elsőre talán szokatlan hangzású mozgásforma Limpné Zsédely Viktóriának, a Sport Templom oktatójának egyéni hangvételű, saját tapasztalatokon alapuló vívmánya. A gyógytornász-táncpedagógus-természetgyógyász-reflexológus-testnevelő végzettséggel rendelkező Viki többek között Jeszenszky Endre balettmester-koreográfustól tanulta a táncot, P. Berczik Sárától a tanítást, s egyebek mellett a Dévény Anna Alapítványnál a gyógytorna eszközrendszerének felhasználását a gyógyításban. Mindezen hatások ötvözésének eredményeképpen teremtette meg ezt az egyedülálló mozgásrendszert.

A mozdulatok tudatos harmóniája

A tudatos-analitikus testképzés a szép és természetes mozdulatok kiváltotta harmónia átéléséről szól. Az órákon a tudatosság az egyik kulcsszó, hiszen kizárólag a mozdulat megértésén keresztül juthatunk el annak pontos kivitelezéséhez. Az izomérzékelés fejlesztésével önkontrollunkat magasabb szintre emelhetjük. A táncos mozgásformák és a gyógytorna eszközrendszerének ötvözésével e sportág pedig alkalmas a gerinc strukturális és degeneratív elváltozásainak korrigálására is.

Viki szerint testtudat nélkül nem működik sem a sport, sem a tánc, sem pedig a harcművészetek. Fontos, hogy a mozdulatok során ne csak az esztétikára törekedjünk, hanem tudatosan építsük fel a mozgást. Közreműködésével a foglalkozás résztvevői megtanulják pontosan használni a testközpontjukat. A tudatos-analitikus testképzés, nevével ellentétben nem csak a testre fókuszál, hanem a szellemet is erősíti. Viktória mint mondja: “hat embernyi energiával bír”, s ebből szeretne tanítványainak is átadni, vinni őket előre és így “segítve gyógyítani”.

A legfontosabb a bizalom

Aki részt vesz az óráin, előbb-utóbb elkezdi mélyen magáénak érezni ezt a mozgásformát; így nem egyszer előfordult, hogy a következő foglalkozásra már egy ismerősét is magával hozta az illető. Gyermekek, felnőttek és idősek egyaránt járnak hozzá; egyikükkel sem nehezebb boldogulnia, csak épp egészen máshogyan fog hozzájuk. Van, aki nem bírna egyórányi pörgést, mert inkább lassabb mozdulatokra vágyik, más pedig a dinamikusabb mozgásokat részesíti előnyben. Leendő tanítványai gyakran speciális problémával érkeznek hozzá, például gerincferdülésük van. Problémás esetben az órákat személyes konzultáció előzheti meg, hiszen fontos, hogy mindenki megtalálja a maga számára legjobb és leghatékonyabb korrekciós módszert.

“Az egyik legfontosabb dolog a bizalom” – mondja Viki. Szívesen fordulnak hozzá a betegek, mert érzik, hogy itt jó kezekben vannak. Néha az oktató már tanítványai mozgása alapján érzékeli az illető mozgásszervi problémáit; ilyenkor anatómiai atlasz segítségével magyarázza el nekik, mit kell tenniük, hogyan korrigálhatják a hiányosságot. Azonban a gyógytornász nem helyettesítheti az orvost: az oktató mindig felhívja tanítványai figyelmét, keressenek fel egy szakembert, aki diagnosztizálja betegségüket; ezután kezdhetik el a mozgásterápiát.

Viktória hivatása mellett magánemberként is a sport elkötelezett híve: szabadidejében családjával szívesen jár síelni és teniszezni. Hiába, hat ember energiájából erre is futja…

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=36816

Fotó: Máté Krisztián